26 juli 2012

Läst: Halva solen

Jag har läst Halva Solen av Aris Fioretis. Fioretis skriver om sin bortgångne far i korta prosastycken, i omvänd tidsordning. Det är korta bilder, ibland av fadern, ibland tillsammans med fadern och dessemellan med en mer abstrakt bild av en far. Jag läste den fort, hemma och förkyld som jag är, och sätter den därmed i min läsa-om-hylla, för där finns mycket att hämta och att fundera över.

Läst: Havsmannen

Jag har läst Havsmannen av Carl-Johan Vallgren. Alltså, jag har sträckläst Havsmannen av Carl-Johan Vallgren.

Han beskriver ett syskonpars miserabla tillvaro, skruvar till den så att det blir än mer miserabelt och lägger till ett osannolikt element. Och så får han ihop det till en mycket bra bok.

Läs.

23 juli 2012

Läst: Stål

Den här boken tycker jag att så många som möjligt ska läsa. Stål av Silvia Avallone skildrar två unga flickor i det Italien, som vi inte får se som turister. Tunga jobb, slitna bostadsområden, arbetslöshet etc. Men vänskapen finns där och vi får följa flickorna en bit in mot vuxenlivet.

Översättningen står Johanna Hedenberg för, med den äran tycker jag. Man kan riktigt känna hettan på sommaren, se diset som ligger över havet och känna hopplösheten hos de arbetslösa och de för tidigt vuxna. Som sagt, läs!

13 juli 2012

Taxporträtt






9 juli 2012

Läst: Och i Wienerwald står träden kvar

Jag har läst Och i Wienerwald står träden kvar av Elsabeth Åsbrink. Om den judiska familjen i Wien som lyckas skicka sin son till Sverige före kriget bryter ut. De hoppas kunna emigrera själva, men kommer aldrig iväg. De skriver brev på brev till sonen i Sverige, ända tills de deporteras. Breven finns kvar, och de ger en hjärtskärande bild av den alltmer kringskurna tillvaron i Wien även om brevskrivarna försöker dölja hur hemskt det egentligen är. Parallellt med breven berättar Elisabeth Åsbrink om verkligheten, både för judarna i Wien och för pojken i Sverige.

Och jag blir riktigt upprörd när jag läser avsnitten där det beskrivs hur aktiva många i Sverige var för att förhindra att judar släpptes in i landet, även när de visste vad som skedde med dem.

Rekommenderas.

2 juli 2012

Läst: Sista testamentet

Jag har läst Sista testamentet av James Frey. En bok om en mycket märklig man, med betoning på mycket. Han lever på samhällets skuggsida, han överlever en osannolik olycka och han finner många följare. Man får följa honom genom ett antal av dessa genom deras vittnesmål om honom. Boken haglar av referenser både till gamla och nya testamentet. Jag kanske läser om den, men i så fall på originalspråket, även om jag tycker att översättaren, Örjan Sjögren, gjort ett bra jobb.